уторак, 29. јануар 2013.

Prvi rođendan nacionalnog domena

Srećan ti rođendan, .СРБ-endo naša!

Foto: dijaspora.gov.rs

27-og januara 2012-e godine zvanično je krenula registracija .СРБ domena. Veliki dan za Srbe i Srbiju, velika pobeda internet nacionalista na globlanoj mreži, drugi svestki ćirilični domen, odmah nakon Ruskog. Međutim, gde smo danas?

Godinu ( i dva ) dana nakon početka registracije našeg ćiriličnog domena brojke stoje na sledeći način:
Pipadamo grupi od 23 države koje su uvele domene u nacionalnim pismima;
Ukupno postoje 33 domena koji nisu ispisani engleskim alfabetom, obzirom da neke od zemalja sa domenima na nacionalnim pismima imaju više zvaničnih pisama;
Kao što rekosmo, nakon Rusije mi smo druga zemlja koja je uvela nacionalne domene na ćirilici ( ubrzo se u grupu dodali i Kazahstan );
Trenutno je registrovano 6838 .СРБ domena ( naspram 77145 .RS registrovanih domena ).

Da li ovaj poslednj podatak govori da je ćirilični domen bio pun pogodak za našu internet zajednicu? Uporednom analizom ćemo proveriti te navode. Obzirom da su nam po mentalitetu, a i po ćirilici, najbliži Rusi, analiza sa njihovim domenom izgleda ovako:

Ruska federacija:
.RU domen - 4260401 naspram .РФ domena - 780085 ( 18,3% )
Republika Srbija:
.RS domen - 77145 naspram .СРБ domena - 6838 ( 8,86% )


Mada poređenje sa Rusijom u većini segmenata nije zahvalan posao, što se tiče internet zajednice smatram ovaj podatak kao veoma značajan. Zaostajemo, očito da se .СРБ domen još nije odomaćio na našoj mreži. Veći je paradoks činjenica da je .RS domen više nego duplo skuplji od .СРБ domena, ali opet je mnogo zastupljeniji.

Izlišno je govoriti koliko očuvanje ćirilice na internetu znači za nacionalni identitet Srbije, i to ne samo internet zajednice ( koliko god to cinično zvučalo čitajući ovaj blog na latiničnom pismu, nažalost sama tema IT tehnologija malo ograničava izbor pisma u mom slučaju ). Velike kompanije koje žele da se približe zajednici su krenule u implementaciju .СРБ domena u okviru svojih web prezentacija (ртс.срб), i smatram da se ovaj trend mora spustiti i na "obične internet smrtnike". Negovanjem ćirilice u svakom pogledu, preko statusa na fejsbuku i tvitova, do implementacije .СРБ domena pokazujemo velikim igračima na internet tržištu da moraju koristiti istu prilikom lokalizacije svojih usluga i proizvoda za srpsko tržište.


Ukoliko vas je ovaj tekst motivisao da registrujete ćirilični domen, učinite to kod nekog od provajdera sa liste RNIDS-ovih ovlašćenih registranata.

BUDI .СРБ-IN
LINKUJ KAO ŠTO GOVORIŠ

0 comments:

Постави коментар