среда, 10. октобар 2012.

Online sajam zapošljavanja FOR DUMMIES : dankarijera.com

Dragi moji čitaoci, od danas pa do 17og oktobra biće otvoren treći po redu online sajam zapošljavanja preko web adrese dankarijera.com, pod nazivom "Virtuelni dan karijera i znanja". Verujem da mnoge zanima ova tema, s`obzirom da mnogi u Srbiji kubure sa radnim odnosom, poput mene :)

Koliko je ozbiljna ova manifestacija, govore brojke: prva dva sajma je posetilo oko 255 hiljada ljudi, a na prošlom je bilo ponuđeno oko 250 radnih mesta! Imena kompanija koje učestvuju nisu baš toliko naivna:
"Japan Tobaco International",
"Moccart",
"Telenor",
"IT Academy",
"Philip Morris International",
"Smith Micro Software",
"First Beat Media",
"Radio S",
"Zdravlje Actavis" i još mnogi drugi...

Sada se postavlja pitanje - Kako ceo događaj ispratiti iz perspektive nezaposlenog?

1) NAPRAVITE SVOJU BIOGRAFIJU ( CV )

Prvo i najvažnije, kreirajte svoju radnu biografiju koja će ubediti poslodavca da ste vi najbolji kandidat za slobodno radno mesto! Nikako ne pišite hvalospeve na svoj račun u koje ni vaša rođena majka ne bi poverovala :) Ukoliko ne znate da napišete CV, preporučiću vam nekoliko sajtova preko kojih možete automatski da kreirate svoje biografije i tim putem makar vidite po kom se šablonu vrti cela priča:

- ONLINECVGENERATOR

Ovo je dobar primer sajta za generisanje biografije, lagan za upotrebu ali ga preporučujem samo u obrazovnu svrhu - dakle da vidite kako CV izgleda i kakva je njegova struktura. Ne preporučujem vam da CV koji kreirate preko ovog sajta koristite prilikom apliciranja za posao iz 2 razloga:
1) Sajt je samo prevedena verzija engleskog sajta - sa par neprevedenih pojmova. Tako da u sekciji osnovnih informacija umesto državljanstva i zemlje u kojoj živite ne možete napisati SRBIJA već možete samo iz liste izabrati SERBIA.
2) U dnu CV-a će vam stajati link do navedenog sajta, što će odmah zapasti za oko ljudima koji će isti pregledati i na osnovu njega ocenjivati vašu kompetentnost.

- MOJCV

MojCV je odličan servis preko koga možete kreirati svoju biografiju u nekoliko laganih koraka i skinuti je na svoj računar u PDF formatu. Nećete imati nikakvih problema sa korišćenjem ovog servisa, ali nažalost da bi sve bilo savršeno fali samo jedna stvar - nemate mogućnost da u svoj CV postavite fotografiju :/

- LAKODOPOSLA

E, nakon što sam ga isprobao, mogu da zaključim da je ovo najkompletniji CV generator koji sam mogao da iskopam. Da biste ga koristili morate otvoriti nalog na portalu LAKODOPOSLA.COM i nakon toga imaćete opciju da dopunjujete svoju biografiju. Da biste je mogli preuzeti u PDF formatu, morate da popunite dovoljno podataka što i nije tako zahtevan zadatak. Ima i opciju dodavanja fotke, što zaokružuje celinu.

Ukoliko, pak, želite sami da kreirate svoju biografiju, preporučujem da pogledate OVAJ LINK. Par saveta za pisanje vaše biografije možete naći na portalu najstudent.
OVDE imate par šablona koje možete skinuti da vam olakšam posao u startu ;) CV je vaš prvi kontakt sa poslodavcem, nemojte ga naterati da vas zaobiđe ali nemojte ga ni naterati da se zapita šta je to pročitao, kao što je to uspeo da izvede kreator ovog umetničkog dela :)


Šta mislite, da li je dobio posao?

2) ODABERITE PONUDU KOJA VAM ODGOVARA

Konfučije je rekao: "Odaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš nijedan dan do kraja života" ( grub prevod sa engleskog ).  Zato, pravac na:


i krenite da tragate za radnim mestom koje odgovara vašim željama i sposobnostima. Nekad nije loš pristup i SPAMovanje poslodavaca, pa šta bude, mada sam ja lično više pobornik dobro izvaganih želja, afiniteta, stručnih zahteva radnog mesta i plate za bar 50% prosečne potrošačke korpe.

Dobro izvagajte želje i ponude!


3) APLICIRAJTE

Nakon što ste iskopali ponudu koja vama odgovara - vreme je za akciju! Ja sam lično već iskopao par zanimljivih ponudica, i moram reći da je lista izlagača i ponuda zaista šarena i široka. Imate sjajne mogućnosti na sajtu poput chat-ovanja sa poslodavcima, gde se možete direktno informisati o specifičnim uslovima poslova za koje ste zainteresovani i slično.

I to bi ukratko bilo to! Čestitke jer ste završili skraćeni kursić za online traženje poslića. Sajt DANKARIJERA.COM je samo bio inspiracija za ovaj članak, a ove savete možete koristiti i na svim ostalim portalima poput INFOSTUDA, gorepomenuti LAKODOPOSLA, CEEVEE i slični.

SREĆNO!

2 comments: