уторак, 11. септембар 2012.

Prvo pa muško! Godaddy #tangodown by Anonymous Own3r | Slobodna internet zona

Već duže vreme razmišljam da započnem blog na temu sloboda na internetu i open source tehnologija dostupnih svima na besplatno korišćenje. I tako su se dani razmišljanja pretvorili u nedelje, nedelje u mesece, *gradacija*... kad danas, kao i svaki dobri kompjuteraš iz komšiluka reših da na preporuku prijatelja pomognem jednoj osobi da reši određene probleme sa sajtom. Obična tehnikalija, obnova zakupa domena i hostinga, verovatno najprostiji deo posla svakog web dizajnera ili programera, ali nisam baš očekivao ovakav tok događaja...

Zamaranje tehnikalijama nećete videti u ovom postu, mada bih mogao da pišem o tome do prekosutra. Uglavnom, nakon što smo ustanovili da je domen www.*domen*.com istekao krajem juna, prvo što čovek radi u toj situaciji je da poseti web sajt gde će ga sačekati poruka da domen treba da se obnovi. Prosto kao pasulj, uđeš, obaviš malo internet kupovine kojoj mi srbi baš i nismo tako vični, i svako svojoj kući. Nažalost, domen je bio nedostupan. Odem na sajt jedne domaće hosting kompanije, pretražim taj domen, i dalje je aktivan i čeka na obnovu. Vidim da je registrovan preko GODADDY.COM, provajdera preko kog se registruje najviše domena ne samo u Americi, već i u celom svetu! Mojoj sreći nije bilo kraja obzirom da godinama koristim usluge ove kompanije, završavam posao za 2 minuta i posle idemo na obećano pivo za popravku. Ali, desilo se nešto u šta verujem niko nije verovao - Na početnoj stranici me je sačekala inače veoma simpatična Danica Patrik, zaštitno lice kompanije, a sa leve strane tekst da jedna od najvećih   internet korporacija na svetu ima problema u radu i da su svi tehničari uposleni da vrate stanje u normalu.

PRVO PA MUŠKO - GODADDY SERVERI HAKOVANI OD STRANE ANONIMUSA

 Šta ovo zapravo znači i zašto nisam ljut što sam ostao bez piva?
Pre svega, mala rekapitulacija prava i sloboda nas mučenika iz razvijenih zemalja poput Srbije koji baš i ne možemo da priuštimo pesme sa iTunes-a i najnovije igre od po 100 dolara đuture sa bonus misijicom.

Verujem da nema vas koji niste čuli za famozni ACTA sporazum. Uglavnom, možda zamišljen da služi zaštiti intelektualne svojine u digitalnoj formi, on je sa sobom doneo samo glavobolje što običnim korisnicima interneta što internet preduzetnicima. Za glavne probleme ACTA sporazuma pogledajte ovaj video.



Kada je sporazum ratifikovan doveo je do gašenja mnogih sajtova namenjenih deljenju fajlova. Neko bi rekao da je to možda i OK, obzirom da na tim sajtovima možete ilegalno da skidate filmove, muziku i ostale autorskim pravima zaštićene fajlove, ali hapšenje direktora sajtova poput MEGAUPLOAD zbog prekršaja koji su pravili KORISNICI je zaista debilno.

Da se vratim na glavno pitanje - ZAŠTO NISAM BESAN JER SAM OSTAO BEZ PIVA? Idemo redom:

- Usvajanjem ACTA i njenih papirnatih naslednica, Američka vlada i FBI su dali sebi za pravo da nadgledaju sav saobraćaj koji svaki čovek obavlja na internetu. Isto poput voajerisanja ili sličnih tipova narušavanja privatnosti;
- Usvajanjem ACTA i njenih papirnatih naslednica mnogi uspešni sajtovi su ugašeni jer su njihovi korisnici(?!) kršili sporazum! Možda ću zvučati smešno, ali kakvo vam je to rešenje ako nađete ulicu u kojoj se diluje droga da iselite i zapečatite ceo kvart?!
- Usvajanjem ACTA i njenih papirnatih naslednica internet gubi na privatnosti i zaštiti podataka.

Ali postoji jedna dobra strana - ACTA je ujedinila nas obične korisnike interneta iz celog sveta u potrazi za zaštitom svojih prava i sloboda na internetu.
Najpoznatija grupacija protiv ACTA i sličnih sporazuma jesu Anonimusi.

Upravo oni terorišu temelje pro-ACTAvista. Ovaj večerašnji napad je poslednji u nizu mnogih.

GODADDY je najveći svetski registrant domena. Sama zamisao ovog poduhvata bila bi ekvivalentna time da je neko napao Coca-Colu ili Mančester Junajted, u bilo kojoj formi ( obzirom da ne mogu da smislim formu tavkog napada ) i USPEO! U prilogu ispod i dokaz ( izvor - LINK ):

Večeras je verovatno na milione sajtova širom sveta ostalo nedostupno za korisnike. Da li će to biti dovoljno da se ljudi zapitaju da li neko sme da ima moć da jednim potezom, možda i klikom miša eliminiše sve za nekog nepodobne sajtove sa interneta? Ostaje nam da saznamo.

Za kraj jedna napomena - iako je u startu ovaj napad pripisan celoj grupaciji Anonimusa, odgovornost za napad je preuzeo član Anonymous Own3r čiju prepisku sa twittera ostavljam kao šlag na tortu:



I ZA KRAJ:



UPDATE - Kvar sam prvi put uočio oko 20h 10.09.2012
UPDATE - Trenutno je 01:10 posle ponoći i godaddy je i dalje ćao/zdravo.

UPDATE - 02:25 GODADDY je preko svoje FB STRANICE objavio napredak u uspostavljanju kontole nad situacijom



0 comments:

Постави коментар